Välkommen !

2015-08-12
14:08:00

Huvudrätt - Grillad fläskfilé med smakrik, matig sallad

När vi var i Gamleby och hälsade på mina morföräldrar ett par dar så bjöd vi dem på en middag ena kvällen. Tänkte att jag skulle dela med mig av recepten! Konceptet var lätt sommarmat med många smaker och det resulterade i en matig sallad med grillat kött, goda tillbehör och avslutades med en lättare dessert på jordgubbar i lag serverad med vaniljglass. Här kommer det enkla receptet på huvudrätten:
 
Grillad fläskfilé med en smakrik och matig sallad

4-6 portioner

Du behöver:

1 fläskfilé
Gurka
Gula körsbärstomater
3 röda tomater
Orange paprika
1 burk kronärtkockor
1 burk svarta oliver (kärnfria)
6 st färska champinjoner
1 medelstor rödlök
Blandsallad efter smak (ruccola, babyspenat, isbergssallad, ekbladssallad, rosesallad t.ex.)
Lite salladslök eller purjolök
Smakrik, finskivad chorizo (hittas bäst i charken)
Hel parmesanost
Salt
Svartpeppar
Grillkrydda
 
Köp färdig eller gör egen aioli eller bearnaisesås och servera till salladen tillsammans med uppskuren baguette.
 
Gör så här:
 
1. Börja med att förbereda grillen och tänd den. Det tar ju en stund innan den perfekta glöden uppstår. Medan du väntar på detta kan du putsa köttet, dvs ta bort onödiga senor/fettremsor. Därefter kryddar du rikligt med salt, svartpeppar (färskmalen gärna) och lite grillkrydda. Skvätt över lite olivolja och smörj in det med kryddorna ordentligt kring fläskfilén.
 
2. Skölj salladen noggrannt och låt den torka på lite hushållspapper. Därefter kan du lägga upp den på ett stort serveringsfat (se bild nedan). Skär upp gurka, körsbärstomater, paprika och löken. Blanda grönsakerna och sprid ut dem över salladen. Tillsätt kronärtskockor och oliver.
 
3. Hetta upp en stekpanna på medelvärme, inget fett. Stek den skivade chorizon knaprig, håll koll på skivorna för det går rätt fort. Låt dem svalna och rinna av på ett hushållspapper (det suger upp flottet/vätskan).
 
4. Dela de röda tomaterna på hälften. Lägg tomathalvorna i en ugnsform tillsammans med champinjonerna, ringla över olivolja och salta. Dags att grilla! Fläskfilén ska grilla tills innertemperaturen är ca 67°C. När detta är uppnått, låt köttet vila i ugnsfolié i minst 10 minuter innan du skär upp det i centimetertjocka skivor. Medan kötte vilar kan du grilla tomathalvorna och champinjonerna.
 
5. Lägg upp köttet på salladsbädden, lägg tomaterna och champinjonerna vid sidan om. Strö över chorizo-chipsen och avsluta med att hyvla över parmesanost. Dags att servera!
 
Såååååååå gott!
 
 
Vi hade en liten side-dish också. Löjligt enkel att göra. Stek 1 scharlottenlök i smör, när den fått fin färg tillsätter du ett knippe haricorts verts och fräser det tillsammans med löken. Under tiden kan du skära upp två skivor vattenmelon (ungefär 1 cm breda). Lägg upp haricorts vertsen på ett serveringsfat, lägg över de två skivorna vattenmelon och smula därefter över en förpackning fetaost. Salta och peppera lite, piffa till det med persilja. Klart!
 
 
Passar utmärkt till både öl och rött vin. Björn, som inte är jätteförtjust i vin, drack Mariestad till maten medan vi andra drack ett utmärkt rött vin från Sydafrika. Verkligen supergott! Kostar dock 119kr på systemet och det finns absolut likvärdiga viner för en billigare slant. Men om man vill kosta på sig lite så rekommenderar jag verkligen att prova det vinet.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: