Välkommen !

2013-09-30
15:21:16

Giv mig styrka.

 
 
Idag har jag ingen bra dag. Det beror på att jag vet med mig att det här inte kommer bli en vidare bra vecka.
 
Jag har två hundar här hemma. En ungtik och hennes gamla morfar. Morfarn blir 14 år i januari. Eller skulle ha blivit, rättare sagt. Han har under det senaste halvåret dragit på sig diverse krämpor som kommer med åldern. Då han ändå varit pigg och glad, lekt och följt med ut på promenader, han han fått smärtlindring mot krämporna och pinnat på ändå.
 
Nu känner jag dock att jag börjar märke en förändring åt det sämre och jag vill hindra honom från att kliva över den gränsen då det plötsligt blir outhärdigt istället. Så med andra ord, det är dags för min fina gamla gubbe att få somna in. Det är inget lätt beslut och det är inte lätt att genomföra. Men det är det bästa för honom. Han får inte under några som helst omständigheter gå runt och ha ont, bli en reducerad version av sig själv, bara för att jag inte vet hur jag ska leva utan honom.
 
Så idag ringde jag till en veterinär. Inte "vår" dock. Vår underbara veterinär är pappaledig och jag vill inte ringa och be honom komma in bara för oss. Så istället blev jag tipsad av min mamma och svägerska, om en veterinär som gör hembesök. På så vis kan min gubbe få somna in i hemmets lugn och ro, istället för att bli stressad av att kliva in på en veterinärklinik. Det känns fint på något sätt.
 
Men det där samtalet. Vad vill ni göra med kroppen? Vill ni behålla begrava honom själv eller ska han kremeras? Mitt hjärta stannade några sekunder när dessa frågor slog emot mig. Nej han ska separatkremeras så att jag kan få hämta hem honom igen, svarade jag tillslut. Jag har varit så fixerad vid att orka ringa samtalet så jag har inte ens övervägt alternativen som följer därefter. Nu har jag åtminstone kommit fram till att han ska få somna in i sin korg, på sin sol- och månefilt som han sen får lindas in i när veterinären ska ta med sig kroppen.
 
Kroppen... min kropp känns ihåligt tom. Jag vet inte riktigt vad jag ska fokusera på, vart jag ska fästa blicken. Jag försöker studera, för jag har föreläsning imorgon och det kommer bli en intensiv ny delkurs. Men kroppen förmår inte riktigt att koppla bort verkligheten och tillåta mig gå in i litteraturen. Jag ska ge det ett nytt försök alldeles strax.
 
Men ja. Så ser den här dagen ut just nu. Hur jag ska klara veckan vet jag inte riktigt alltså. Men det går ju på något vis, det gör det alltid.
 
Giv mig styrka.
2013-09-29
16:43:18

Slappissöndag

 
 
Den här helgen har varit rolig. Jag har träffat fina vänner både under fredagen och lördagen och inte pluggat en endaste gång. Så jääääkla skönt! Men idag var jag tvungen att åka en sväng till biblioteket för att låna en kursbok. På tisdag börjar nästa delkurs så imorgon blir det till att läsa, läsa och läsa hela dagen.
 
Anyway. Att träffa vänner två dagar i rad leder också till att man kommit i säng sent två dagar i rad. Jag tror inte att jag har somnat före kl 4 de senaste nätterna. Och inte har jag sovit så länge heller, sammanlagt 9 timmar de senaste två dygnen. Det känns idag kan jag säga.
 
Därför har den här dagens främst gått ut på att ligga i soffan med pyjamasen på, dricka vatten, spela tv-spel och gosa med sambon. När vi åkte till bibblan köpte vi även med oss middag hem, jag valde sushi. Har fått dille på det den senaste tiden. Tror att det är tredje gången jag äter sushi på tre veckor. Så himla gott. Jag gillar främst den med lax och den med avokado.
 
 
 
Nu börjar jag dock bli trött i ögonen igen. Men men, jag kämpar vidare med att hålla mig vaken tills det är okej att gå och lägga sig för natten. En tupplur just nu hade inte suttit helt fel, men då sover man ju inget på natten istället. Så ja, stay awake!
 
Ha det!
2013-09-28
12:51:22

Pay it forward

 
 
Har ni sett filmen Skicka vidare? Pay it forward är originaltiteln om jag inte misstar mig. Kevin Spacey, Helen Hunt och Haley Joel Osmont (lilla pojken från Sjätte sinnet, ni vet?) är huvudkaraktärerna. Osmonts rollkaraktär får en skoluppgift som går ut på att skapa en idé som kan förbättra världen. Projektkonceptet han tänker ut bygger på att när man gör en annan person en tjänst, ska den personen i sin tur hjälpa tre andra personer, istället för att göra en en gentjänst. Alltså skicka vidare. En jättefin idé tycker jag.
 
Jag tänkte lite på det efter ett av mina förra inlägg, Karma. Det är så himla enkelt att göra något snällt för en medmänniska. Det kan vara att le mot en främling, hjälpa en äldre bära hem en kasse, hjälpa mamman eller pappan på bussen att komma in/ut med barnvagnen, ge en komplimang till en vän eller berömma en arbetskamrat. Det kan vara det simplaste av ting egentligen. Eller större saker som att bjuda en hemlös på banan och kaffe, hjälpa kompisen att flytta eller ja, vafan som helst.
 
Jag har sen några veckor tillbaka signat upp mig för två djurrättsorganisationer så numera skänker jag sammanlagt 125kr i månaden till dessa ändamål. Det är ingen gigantisk summan månadsvis, men för en student är det ändå en kursbok i månden. Jag känner mig nöjd med mig själv för att jag så länge velat göra detta, skänka pengar till något jag tror på och det är tillfredsställande att veta att jag nu gör det. Även om jag skulle vilja göra så mycket mer.
 
Ett tips jag har är att om du inte har mycket pengar eller känner att du inte vill avvara flera hundralappar i månaden, leta upp en organisation som står för en god sak i ditt tycke, signa upp dig på det lägsta beloppet (vilket oftast är 50kr/mån = 600/år) och gå med. Bara gör det, för det känns så bra sen. Och har du svårt att bestämma organisation? Välj en årsvis. Stöd barncancerfonden i ett år, rädda barnen nästa år. Men gör någonting mer än bara sympatisera. Skicka vidare.