Välkommen !

2017-12-19
08:17:00

Hemmagjort när det smakar som bäst!

Tjabba! Tog lite jullov förra veckan och ägnade mig mestadels åt att förbereda mat/bakning/godis inför julhelgen. Snart är den här! Jag längtar så mycket.
 
Hittills har jag hunnit med att göra Saffransdrömmar och Kaneldrömmar, Saffransbullar med vaniljfyllning och Saffranskladdkaka. Ja och pepparkakaor då. I stora lass. Jag bakade faktiskt tillsammans med en kompis (inte pepparkakorna dock) vilket gör det hela mycket roligare och trevligare. Då blir det som en hel dag med julbak och härligt umgänge, det gillar jag!
 
 
 
 
Sooo freakin good!
 
Sen har jag meckat godis på egen hand. Det har blivit kola med havssalt och krokant, vaniljfudge, mörk chokladpralin smaksatt med rom och krossad daim, vit chokladtryffel smaksatt med lime och kokos och sedan pudrad med guld. Imorgon tänkte jag göra salt lakritsfudge med frystorkade hallon, sen är jag nog klar med godiset också. 
 
Kola i tillverkningsfasen!
 
 
 
Kolan färdigförpackad i cellofan med juligt snöre runt. Skitdrygt! Cellofan är inte så enkelt att jobba med i vanliga fall, så ni kan ju föreställa er hur lätt det är med en hal kola...
 
 
 
 
Vita chokladtryffeln med guldpuder. Sååå gott med lime och kokos i!
 
 
 
 
Mörk cokladpralin med rom och krossad daim! Supergoda och de här knäckformarna i folie är suveräna! 
 
 
 
Och några av pepparkakorna! 
2017-12-18
11:30:00

Vit chokladtryffel med lime och kokos!

 
 
Tänkte att jag skulle dela med mig av receptet på den vita chokladtryffeln som jag visade i förra inlägget. Den är väldigt god och smakar mycket, men det söta från chokladen tar inte över tack vare syran från limeskalet och kokosens milda smak. En variant som jag tror att även barn kan uppskatta, barn brukar ju tycka att mörk choklad är för "stark". Anyways, här kommer receptet!
 
Du behöver:
 
200g vit choklad
200g naturell färskost
Finrivet skal från 2 limefrukter
1dl florsocker
ca 2dl kokosflingor
Till garnering kan du använda florsocker igen
 
 
 
Gör så här:
 
1. Hacka och smält den vita chokladen. Orkar du göra det i vattenbad så gör't. Jag tog en kastrull på väldigt låg värme.
 
2. Blanda florsocker, färskost, rivet limeskal och kokos. När chokladen svalnat något kan du tillsätta den och rör sedan om till en slät smet (så slät det går med kokos i dvs.) OBS! Låt smeten stå kallt i 1-2 timmar.
 
3. Dags att rulla tryffeln! Se till att ha mycket florsocker på händerna samt i en djup tallrik. Forma små bollar och rulla dem i florsockret. Placera tryffeln i exempelvis en knäckform. Upprepa tills smeten är slut. Förvara tryffeln kallt. 
 
Jag valde att blanda guldpuder (hittade det i bakhyllan på Ica Maxi) med florsockret så att det fick en glittrig effekt och sen rullade jag mina tryfflar i det. Blev lite festligare! Vill man går det ju även att rulla dem i florsocker och mera kokosflingor. Mums!
2017-12-11
15:09:00

Fänkål- och äppelsallad!

Den här salladen är supergod till det mesta, kyckling, fisk eller rött kött, men även andra vegetariska alternativ och absolut en schysst grundsallad att bygga vidare på om du bara skulle vilja äta sallad som måltid. Här kommer receptet!
 
Du behöver:
 
2 st fänkål
4 äpplen av fast sort
1 rödlök
finhackad gräslök, ca 0.5 dl
4 msk rapsolja
1 msk äppelcidervinäger
2 msk honung
0.5 - 1 dl kapris
Salt och peppar
 
Bildresultat för fänkålssallad med gräslök
 
Gör så här:
 
1. Skala och skiva rödlöken i fina, tunna skivor. Lägg dem i kallt vatten en stund, det tar bort den skarpaste smaken vilket är bra för oss som lätt får halsbränna... 
 
2. Ansa fänkålen (skär bort rotfästet) och strimla i fina skivor. Lägg även dem i riktigt kallt vatten i 20-30 minuter.
 
3. Skär äpplena i tunna skivor
 
4. Blanda honungen med oljan. Tillsätt äppelcidervinäger, salt och peppar. Smaka av och balansera upp det syrliga med det söta. 
 
5. Lägg upp äpplena, löken och fänkålen på ett serveringsfast. Häll dressingen över salladen, blanda eventuellt lite grann. Strö över kapris och gräslök. Pricken över i:et är en liten dillvippa på toppen som dekoration. Klart!
 
 
 
TIPS! Vill du så går det jättebra att strö lite solrosfrön eller pinjenötter över salladen. Den passar dessutom fantastiskt bra till rökt lax...