Välkommen !

2014-09-30
15:44:00

Världens godaste morotskaka

 
Vill ni ha receptet på världens godaste morotskaka? Vad bra för jag har det här! Jag älskar morotskakor, det är bland det godaste fikabrödet jag vet och det här receptet gör en verkligen inte besviken. Kakan blir saftig och god, är enkel att göra och håller gästerna nöjda.
 
Morotskaka med citrusglasyr
 

Till kakan behöver du:

1½ dl strösocker
1½ dl farinsocker
2 dl olja (raps eller majs helst)
1½ - 2 dl hackade nötter (exempelvis valnötter, mandlar eller hasselnötter)
2 - 3 fint rivna morötter
3 ägg
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1½ tsk kanel
½ - 1 tsk malen muskot (valfritt)
2 dl krossad ananas (valfritt, gör kakan extra saftig)
 
Till glasyren behöver du: 

200 g rumsvarm philadelpiaost
100 g rumsvarmt smör
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
Rivet skal och sagt från ½ - 1 citron eller apelsin
 
Gör så här:
 
1. Sätt ugnen på 175grader. Hacka nötterna och riv morötterna.
2. Rör ihop strösocker, farinsocker och olja. Tillsätt nötter och morötter, rör om.
3. Rör ner ett ägg i taget och blanda därefter ner övriga ingredienser och rör om tills smeten är slät.
4. Smöra och bröa en rund kakform (gärna med avtagbar kant) och häll i smeten. Grädda kakan på nedre delen av ugnen i ca 50 minuter. Glöm inte bort att titta till den ibland så att ytan inte bränns. Om du anser att kakan fått en fin yta och riskerar att bli bränd, lägg över en bit ugnsfolie och låt kakan gå klart.
5. Nu kan du börja med glasyren. Rör ihop osten med smöret tills det blir en slät massa utan klumpar. Rör då ned florsockret och vaniljsockret.
6. När krämen är slät tillsätter du fruktskalet och häll sedan i lite fruktsaft i taget medan du fortsätter röra om krämen till en bra konsistens. En bra konsistens är när glasyren inte är hård som smör men den får heller inte vara rinnig, den ska vara fast och krämig.
7. När kakan är färdig lägger du upp den på en sval yta och låter den kallna innan du slår över glasyren. Du kan dekorera kakan när glasyren satt sig något. Förslag är en blandning av kanel och socker eller strössel som dessa:
 
 
Själv strödde jag över en blandning av hjärtan och stjärnor, blev riktigt fint mot den gula glasyren (hade apelsin). Sen är det bara att låta kakan stå svalt i kylskåpet ett tag så att allting sätter sig som det ska. Servera den som efterrätt ellet fikabröd vid kaffestunden. Lovar att den går hem!
 
Andra tips är att exprementera med glasyren, det går ju att använda andra smaktillsatser än citron och apelsin. Tillsätt då en gnutta citronsaft och rör sedan i det du vill smaksätta med, kanske kanel, nejlikor och ingefära för en pepparkakssmak? Gifter sig bra med morotskakan. Låt fantasin flöda!
 
Du kan också dubbla receptet och baka kakan i en långpanna för den stora födelsedagsfikan eller liknande. Vill du slippa massa kladd när du häller över glasyren? Tag ett bakplåtspapper och riv 4-6 bitar. När du placerar kakan på ett serveringsfat sticker du in bakplåtspapprena precis under kanten på kakan så att de sitter fast men inte är för långt in under den. Sen slår du över glasyren och låter den stelna. Det som rinner ned på kanterna hamnar på bakplåtspapprena som du sedan försiktigt kan dra bort och under är serveringsfatet rent och kladdfritt. Bra va? Och på tal om glasyren, skulle du ha problem med att få den någolunda fast så tillsätt bara mer florsocker under omröring.
 
Lycka till!
 
/M.E,
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: