Välkommen !

2014-03-12
09:41:00

Förrätt - Parmesansnäcka med skagenröra!

 
 
Morsning på er!
 
 
Tänkte att ni skulle få recepten på vad jag bjöd mina morföräldrar på i helgen. Men för att göra det lite lättare tar vi det i två inlägg. I det här inlägget kan ni få receptet på förrätten och i nästa kommer efterrätten. Huvudrätten är nämligen ingen big deal, det var stekt kyckling (i salt, peppar, soja, sweet chilisås), ris, tomatsallad och jordnötssås vilket ni hittar recept på här.
 
Men förrätten då! Den har jag gjort flera gånger förut och det är en förrätt som får folk att haja till, beundra och avnjuta. Den är inte så krånglig att göra som det kan låta heller, så go for it! Ni får här två olika alternativ för hur ni kan göra denna förrätt, beroende på hur mycket pengar ni vill spendera.
 
En av snäckorna jag gjorde i helgen
 
 
Parmesansnäckor med skagenröra och havspynt
 
4 port, tar ca 1 timme att göra
 
Du behöver:

4 dl grovriven parmesan, typ Parmigiano Reggiano (vill du ha en lite billigare variant kan du använda västerbottenost istället)
 
20 st skalade räkor
 
200g skivad kallrökt lax
 
8 msk skagenröra
 
4 tsk svart kaviar
 
1 påse babyspenat eller blandade salladsblad
 
1 kruksallad
 
1st citron
 
1 knippe gräslök
 
1 knippe dill
 
4 glas/muggar som är ungefär lika breda som en muffinsform.
 
Gör så här:

1. Hetta upp en teflonpanna på medelvärme, ha inte i smör/olja.
 
2. Ta 1 dl riven ost och bred ut i en helcirkel i mitten av stekpannan. Stek tills de är gyllenbruna, håll koll!
 
3. När ostplätten är färdig, drag stekpannan av plattan och låt ostplätten stelna till något så att den är lättare att lyfta av.
 
4. Lyft upp ostplätten med hjälp av en stekspade och lägg den försiktigt över ett glas som vänts upp och ned. Tryck försiktigt till kansterna runt om så att ostplätten blir till en liten "snäcka" (skål). Låt den svalna där och bli hård. När du sedan lyfter av den, var lite försiktig. Ibland stelnar de och fastnar mot glaset men då osten är rätt fet, lossnar den lätt om du vickar försiktigt på den.
 
 
Nu kommer de två alternativen av fyllning som ni får välja mellan. Antingen väljer ni:
 
Alternativ fyllning nr 1
 
Köp färdig skagenröra. Servera den antingen som den är eller pimpa till den lite med mer majonnäs, creme fraiche, dill, citron, salt och peppar etc, vad ni än har hemma som "rester". Öka även de skalade räkorna från 20 st till ca 40 st och hacka ned hälften i röran.
 
Alternativ fyllning nr 2
 
Här får ni köpa alla ingredienser och göra er egna, supergoda skagenröra!
 
Då behövs:
 
300g räkor med skal
 
2-3 msk hackad dill
 
4 tsk ishavsrom
 
1 dl majonnäs
 
1 dl creme fraiche
 
2 tsk pressad citron
 
2-3 msk finhackad rödlök
 
Salt, peppar och cayenne peppar (mängd efter egen smak)
 
Gör så här:
 
1. Skala räkorna och hacka dem grovt.
 
2. Blanda ihop majonnäs, creme fraiche, dill och ishavsrom. Tillsätt de hackade räkorna. Rör om.
 
3. Smaksätt röran med salt, svartpeppar, cayennepeppar (tänk på att den har sting), citronsaft och rödlök.
 
 
Montera ihop snäckan:

1. Dekorera snäckans kanter med en skiva lax och kruksallad. Fyll sedan med skagenröra.
 
2. Toppa snäckan med 1 tsk svart kaviar, finhackad gräslök, en citronskiva, ca 5st skalade räkor och en liten dillkvist som slutkläm.
 
3. Lägg upp babyspenat eller blandsallad på en tallrik och placera snäckan ovanpå. Sallade ska fungera som en bädd att hålla snäckan still på tallriken.
 
Smaklig måltid!
 
 
Så här hade jag dukat bordet under vår middag. Små glas/koppar/vaser i olika storlekar med blommor i olika storlekar. Blått/lila/silver vart temat.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: