Välkommen !

2015-07-01
12:06:00

Kål- och köttfärsgryta!

 
Jag tycker att det är bra att ha ett par recept på storkok som man kan göra var månad och frysa in i matlådor att använde de där dagar då orken inte räcker till. Jag har flera sådana recept och den senaste tiden är det chili con carne som har gått varm här hemma. Men den här månaden tröttnade jag (det kan faktiskt bli för mycket av det goda) och bestämde mig för att hitta på något annat kul med köttfärsen. Jag ville ha ett recept som ger en rätt med goda smaker, men som inte kostar allt för mycket att göra i och med att det ska vara storkok som ska räcka länge. Därför lät jag smakerna inspirera och lekte mig fram till ett helt eget och nytt recept på en kål- och köttfärsgryta. Tänkte att jag skulle dela med mig av receptet till er! 😊
 
 
 
Malins kål- och köttfärsgryta
10-12 portioner (beror på om du vill ha ris till eller ej)
 

Du behöver:
ca 600 g blandfärs
2 gula lökar
½ vitkålshuvud
390g krossade tomater
390g krossade tomater med vitlök (jag använder Icas)
5 dl vatten
½ dl kalvfond
1 msk flytande honung
1½ msk torkad basilika
2 tsk paprikapulver
salt och peppar
maizena redning
1 msk smör till stekning
 
Serveringsförslag
Ris
Bröd
En klick creme fraiche (gärna franska örter)
 
Gör så här:
1. Strimla vitkålen i tunna skivor. Smält smöret i en stekpanna på medelvärme, lägg i vitkålen. Tillsätt honung, salt och svartpeppar. Rör om regelbundet. När kålen har mjuknat häller du över den i en stor kastrull.
 
2. Hacka den gula löken och fräs på i stekpannan. Tillsätt blandfärsen och rör om. Krydda med paprikapulver och basilika. När färsen är genomstekt, höll över till kastrullen med vitkål och rör om.
 
3. Sätt kastrullen på medelvärme, tillsätt de krossade tomaterna, vatten och kalvfond. Koka upp under omrörning, red av med maizena. Låt grytan sjuda på låg värme 5-10 minuter. Smaka av ifall du vill ha mer kryddor.
 
Servera till ris eller som gryta med bröd! Supergott, enkelt och billigt! 😄🍅👌
 
 
 
 
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: