Välkommen !

2015-01-11
11:21:00

Chokladpraliner med baileys!

Generellt värmer jag grädden nära kokpunkt, i med smak och värm lite till. Slå det över finhackad choklad och rör ihop så chokladen smälter. In i kyl tillsdet går att klicka ut i florsocker och rulla bollar av.In i kyl igeneller bara låt stå (blir lite som ett tunt, tunt skal. Doppa i tempererad choklad, vit, mörk eller ljus.)
 
Har ni testat att göra eget godis någon gång? Det är kul! Vissa recept är ju dock lite pilligare än andra och det här receptet är ett sådant som kräver lite arbete, tid och tålamod. Men det är roligt och perfekt att ge bort som present. Jag gjorde dessa, bland annat, till julhelgen och de gick hem hos alla. Förutom möjligen hos mig själv, haha. Men mina morföräldrar åt av dessa och berömde dem om och om igen. Som med allt annat man lagar är det ju en smaksak och jag ska definitivt göra om dessa men med en ljusare choklad än den angiven i receptet. Men av 6 personer var det alltså 5 som älskade dessa små praliner.
 
Chokladpraliner med baileys
 

Du behöver:
½ - 1 dl vispgrädde (tänk att det ska vara lika mycket grädde som baileys)
½ - 1 dl baileys
200 g mörk choklad (använde 85 %)
250 g vit choklad som tempererats
lite florsocker
 
Gör så här:
1. Värm grädden nära kokpunkt, tillsätt baileys och håll vätskan varm medan du finhackar den mörka chokladen.
2. Ta av vätskan från plattan och rör ned den hackade chokladen. Rör om tills chokladen hr smält helt. Låt smeten svalna lite så att du kan hälla över den i ett nytt kärl och ställa in den i kylskåpet tills den stelnat.
3. När smeten har stelnat så att den inte längre är rinnig tar du ut den och rullar små praliner (bollar) tillsammans med lite florsocker. Det kommer att vara kladdigt. Placera sedan pralinerna i kylskåpet igen.
4. Dags att temeperera den vita chokladen! (se beskrivning nedanför)
5. Doppa pralinerna i den tempererade chokladen. Ett tips är att använda en gaffel att lyfta ned pralinerna med (eller annat redskap där chokladen har möjlighet att rinna undan så att det inte blir klumpar) och placera dem sedan på ett bakplåtspapper. Chokladen kommer stelna relativt fort så om du vill pynta pralinerna med exempelvis strösselhjärtan eller hackade nötter, föreslår jag att du doppar 5 praliner och sedan pyntar dem innan du fortsätter doppa fler.
6. Pralinerna förvaras därefter i rumstemperatur, helst i en plastlåda med lock. Klart!
 
 
Hur tempererar man choklad? Lite knepigt är det allt! Det handlar om att smälta choklad till en viss grad, låta den sjunka i temperatur och sedan låta den stiga igen. Detta gör att chokladen därefter behåller sin glans men också att den tål att förvaras i rumstemperatur utan att smälta/kladda samt att den inte kladdar ned fingrarna så fort du tar i en pralin. Vilka temperaturer som gäller är olika beroende på vilken typ av choklad du använder men här kommer en förklaring för alla typerna:
 
Du behöver en termometer som visar upp till 50 grader. Försäkra dig om att den fungerar korrekt. Det är viktigt att hålla temperaturerna.
 
Gör så här:
1. Finhacka chokladen, smält halva chokladmängden över vattenbad
och värm tills du fått önskad temperatur (se ovan).
2. Tag bort skålen från värmen och rör i resterande choklad tills hela
mängden kylts ned till rätt temperatur (se ovan).
3. Ställ därefter tillbaka skålen över vattenbadet och värm upp till rätt
temperatur.
 
Temperaturer:
 
Mörk choklad
Värm chokladen till 48-50 grader, kyl den till 27 grader för att sedan
värma upp till 31 grader.

Mjölkchoklad
Värm chokladen till 45 grader, kyl den till 26 grader för att sedan
värma upp till 30 grader.

Vit choklad
Värm chokladen till 40 grader, kyl den till 25 grader för att sedan
värma upp till 28 grader.

 
Lycka till!
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: