Välkommen !

2014-03-23
19:35:00

En trio av knäckflarn!

 
 
Gokväller.
 
Tänkte ge er receptet på efterrätten jag bjöd mitt kompisgäng på förra helgen. Det är egentligen tre ihopsatta efterätter så man kan välja att bara göra en variant av dem.
 
En trio av knäckflarn
 
24st mindre flarn eller 16-18 flarnskålar

Du behöver:

50 g smör
2/3 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
knappt 1 dl vetemjöl (50 g)
1 msk konjak eller vodka
 
Gör så här:

1. Smält smöret i en liten kastrull. Tillsätt sedan socker och sirap, sjud under omrörning i ca 3 minuter.
2. Ta av kastrullen från värmen och rör i vetemjöl och konjak/vodka.
3. Låt smeten svalna i några minuter och sätt under tiden igång ugnen på 185 grader.
4. Klicka ut smeten på plåtar klädda med bakplåtspapper. För att göra ett flarnsegel använder du ca 2/3 tsk smet, för mindre flarn ca 1 tsk smet, för flarnskålar 1 rågad tsk smet.
5. Grädda dem i ugnen i ca 4-7 minuter så att de får en gyllenbrun färg. Tänk på att flarnen flyter ut under gräddningen så lägg dem inte för nära varandra på plåten.
6. Forma flarnen medan de är varma, du måste jobba fort här, är flarnen för varma glider dem isär och hinner de stelna går de bara sönder. Jag gjorde så att jag drog av bakplåtspappret från plåten, på så vis börjar flarnen stelna nästa omgående och då gäller det att vara snabbt med att forma dem. Ska du göra skålar behöver du ha lagom stora glas som du vänder uppochned, lägg sedan flarnet över glaset och forma din skål.
 
Sedan gäller det att välja hur du vill servera dina flarn.
 

Jag valda som sagt att göra en trio av flarn där jag serverade två runda flarn med en fyllning emellan, så att det byggdes ett litet torn, en flarnkorg och sedan ett flarnsegel.
 
För att föra ett litet torn behöver du en relativt fast fyllning. Jag valde chokladmousse som jag la mellan två flarn och sedan toppade av med lite bär. För att göra en flarnkorg behöver du också en relativt fast fyllning så att den inte flyter ut genom flarnet. Jag valde att köra på en fräsch Kesella Citrus och även den toppade jag med färska bär. Sedan köpte jag blåbärssorbet och skopade upp en kula som fick ett litet flarnsegel (dvs ett runt flarn) i sig. Skivade upp jordgubbar och dekorerade med dessa och färsk hallon. Super!
 
Vill du byta ut fyllningarna kan du alltid göra en mascarponekräm, annan typ av mousse, välja en annan kesellasmak och annan glass givetvis. Parfait eller pannacotta går också bra att använda. Så det är lätt att variera sig med denna efterrätt utan att för saken skull göra det krångligare!
 
I brist på egna bilder har jag googlat fram lite andra för inspiration!
 
 
 
 
 
Lycka till och smaklig måltid!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: