17:12:00
Recept - Köttgryta med paprika
Jag gjorde ju köttgryta i förrgår och tänkte att ni skulle få ta del av receptet. Som vanligt höftar jag lite hit och dit så ni får ha det i åtanke.
Köttgryta med paprika
ca 10 portioner
Du behöver:
1 kg grytbitar av nöt
3 paprikor (jag valde grön, röd och gul)
2 gula lökar
1 röd lök
4 mellanstora morötter
3 vitlöksklyftor
2 dl grädde
2 msk soja
1 kalvbuljongtärning
½ dl kycklingfond
3 msk sweetchilisås
2 pkt bacon.
Maizena
Salt
Svartpeppar
Smoked paprika
ca 1-1,5 L vatten
Gör så här:
1. Häll upp vattnet i en stor gryta, tillsätt buljongtärningen och låt koka upp. Börja preppa grönsakerna medan du väntar.
2. Skiva paprikorna på längden och hacka sedan på tvären till 1-2cm stora bitar. Skiva morötterna. Skiva löken (inte för tunt dock). Fräs grönsakerna i en stekpanna tillsammans med smör ett par minuter tills löken och paprikan mjuknat. Häll över i den kokande buljongen och dra ned på låg värme.

3. Fräs köttet i stekpannan tillsammans med salt, peppar, smoked paprika och pressade/hackade vitlöksklyftor. När köttet fått en fin, brun yta kan det hällas i tillsammans med grönsakerna. Tillsätt soja, sambal oelek, kycklingfond och sweetchilisås. Rör om och låt grytan koka på låg värme under lock i ca 1,5 timme. Rör om då och då.
4. Hacka baconet i små bitar och stek det till konsistent i din smak (jag föredrar när den fått yta men inte är knaprig). Ställ åt sidan.
5. Efter ca 1 timme, smaka av såsen, se om du behöver balansera upp den med något. Är den för salt tillsätt mer sweetchili, för stark späd med mera vatten, vill du ha mer smak tillsätt kryddor och fond. När det är ungefär 10 minuter kvar tillsätter du baconet.
6. Servera med kokt ris och skivad gurka. Smaklig måltid!

/Malin, märkte att det är i princip omöjligt att ta bild på köttgryta så att det ser aptitligt ut...