Välkommen !

2014-12-09
09:56:36

Frukost med sockerkaka

God morgon sleepyheads!
 
Hur mår ni idag? Min rethosta utvecklades under natten till en fullt igångsatt förkylning serverad med lite feberfrossa on the side. Inte kul, kan jag meddela. Har hostat så mycket att det värker i hela kroppen. Det blir inte bättre av att det är blixthalka ute och jag har en liten valpis här hemma som vill gå ut och kissa ungefär var tredje timma. Björn måste dessutom jobba över hela veckan, även i helgen, så det blir till att försöka vila mellan rastningarna här hemma. Jag tröstade mig själv med en kopp honung- och citronvatten och en bit sockerkaka till frukost (har ingen aptit). Visste ni att jag är världsbäst på sockerkaka? Det är jag. Fråga sambon. En kan ju tycka att sockerkaka är lätt att göra, vilket det på sätt och vis är, men det finns sockerkaka och sen finns det sockerkaka. Det lärde jag mig redan som liten då min farmor lagade världens godaste sockerkaka som alla i hennes umgängeskrets blev beroende av. Sååå jag tänkte dela med mig av ett recept jag tycker är perfekt. Min sockerkaka ska vara krispig på utsidan men mjuk och lite klibbig på insidan.
 
Sockerkaka med krispig yta och klibbig insida
ca 10 bitar

Du behöver:
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
75 g smör
1 dl vatten
Ströbröd
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj din ugnsform och bröa med ströbröd.
2. Vispa äggen och sockret tills det blir vitt och luftigt. Tillsätt vaniljsocker och bakpulver och rör om ordentligt.
3. Vispa försiktigt ned vetemjölet, försök behålla det luftiga i smeten men se till att det inte finns några klumpar kvar.
4. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vattnet och låt blandningen koka upp. Häll det sedan ned i smeten ovh vispa tills den blir jämn. Nu gäller det att vara lite snabb och få i smeten i formen som sedan ställs direkt in i gunen på nedersta planet. Detta därför att den varma smör/vatten-blandningen gör att bakpulvrets effekt sätts igång omgående.
5. Grädda i ca 45 minuter. Efter ca 20 minuter kan du lägga över ett folietäcke så att kakan inte bränds vid.
 
Låt kakan svalna innan du stjälper upp den för servering! TADA!
 
 
 
Så mina tips? När du bröar din form, tillsätt även lite strösocker till ströbrödet. Det ger en garanterad krispig yta, sockerkakan blir lite lätt karameliserad runt om. Supersmarrigt! Jag brukar även göra så att när smeten är helt klar häller jag i 2/3 i formen och tillsätter sedan några skopor Oboy i smeten som är kvar i skålen, vispar runt snabbt tills det blandat ut sig till en chokladig smet. Sedan häller jag chokladsmeten över resten som redan är formen och drar en gaffel igenom formen så att de två smetarna blandar ihop sig något (som en tigerkaka). Det är nog Björns favorit, han har mer eller mindre ätit upp en halv sockerkaka själv sedan igårkväll...
 
Där har ni det! Lycka till!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: