Välkommen !

2013-12-12
12:00:00

Middagstips! Fläskkarré i ugn

Ytterligare ett recepttips från Per Morbergs kokbok Morberg lagar husmanskost.

 

Plommonspäckad fläskkarré

1 kg benfri fläskkarré
8+8 st katrinplommon , urkärnade (jag brukar köpa dem i färdig förpackning.)
Salt och peppar
1 st gul lök
1 st morot
1 st palsternacka
1-2 st syrliga äpplen
1 msk rapsolja eller annan neutral olja
1-2 st lagerblad
3-5 dl grönsaksbuljong
Hackad persilja till garnering


Gräddsås

5 dl sky från stekningen
3 dl vispgrädde
1 msk tamarisoja
Salt och nymalen peppar

 

 

Så här gör du:

1. Plommonspäckad fläskkarré Värm ugnen till 175 grader.

2. Putsa fläskkarrén och späcka köttet med hälften av katrinplommonen.

3. Krydda det runt om med salt och peppar.

4. Lägg din späckade fläskkarré i en ugnsform med den feta sidan upp och stick in en stektermometer där det är som tjockast.

5. Skala och skär lök, morot och palsternacka i grova bitar. Klyfta äpplen.

6. Lägg rotsaker, äppelklyftor och resterande katrinplommon i formen och häll på rapsoljan och lagerbladen.

7. Stek mitt i ugnen tills köttets innertemperatur är ca 85 grader, 1 ½–2 timmar. Ös köttet med buljongen under stektiden.

8. Lyft upp det och låt det vila i 10–15 minuter.

9. Gräddsås
Vispa ur buljongen ur formen med vatten så att det blir ca 5 dl sky.

10. Sila och häll över i en kastrull. Tillsätt grädde och låt koka till simmig konsistens.

11. Smaka av med soja, salt och peppar.

12. Servera plommonspäckad fläskkarré med grönsakerna och katrinplommonen från stekningen samt kokt potatis, gräddsås, gröna ärter och äppelmos.

 

Det är supergott och relativt enkelt eftersom köttet jobbar själv i ugnen! Smaklig måltid :)

 

 
 
Kommentar:
2013-12-12 @ 12:17:50
#1: MATILDA

men vad gott det låter! :)

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: