Välkommen !

2015-08-05
15:30:13

Det är helt jävla sjukt.

Morsning hörrni!
 
Som jag skrev i gårdagens inlägg har jag lyssnat mycket på P3 dokumentär under sommaren och jag tänkte tipsa er om ett specifikt avsnitt som jag tycker är viktig att uppmärksamma. Det handlar om tvångssteriliseringarna som pågick i Sverige från 30-talet till närmare 80-talet om jag inte misstar mig. När jag läser runt lite på nätet går det dock att se att "en viss grad" av tvångssteriliseringar fortfarande förekom ända fram till 2013 men då baserat på andra skäl än de som tidigare varit grunden för steriliseringarna under tvång. Alltså, in på 2000-talet gällde tvångssteriliseringen den som ville genomgå ett könsbyte. DET ÄR HELT JÄVLA SJUKT!
 
Men dokumentären handlar främst om de tvångssteriliseringar som pågick under 30-, 40-, och 50-talet. I media har det ibland beskrivits som varierad grad av tvång, vilket ju får det att låta som att människor gick med på detta frivilligt. Lyssnar man dock på dokumentären framkommer det snart att så knappast var fallet. Du kunde bli tvångssteriliserad om du umgick med fel personer, antogs ha sexuella relationer utanför/innan äktenskap och/eller bara med för många personer. Om du var bråkig. Om du var förälder till ett barn som var bråkigt kunde du också bli objekt för utredning. Ja, om du helt enkelt inte passade in i normen. DET ÄR HELT JÄVLA SJUKT!
 
Tvångssteriliseringarna hade ett syfte. Att stärka folkstammen genom att helt enkelt sålla ut de som inte passade in av olika anledningar. Rashygien. Fint ord att smaka på va? Ekonomiska besparingar. Ja, lite sådana var argumenten för att få bestämma vem skulle kunna få barn eller ej. En kvinna tror att hon ska operera bort blindtarmen, men icke sa nicke för det var en sterilisering som fixades till istället. DET ÄR HELT JÄVLA SJUKT!
 
Åh. Juste. Det drabbade både män och kvinnor. Men kvinnor var i särklass de som mest blev utsatta, förföljda, tvångssteriliserade och lobotimerade. Why? För att de inte följde normen som den dygdiga kvinnan? Ptja. Men också för att de, säg, ville göra framgångar inom idrott etc. DET ÄR HELT JÄVLA SJUKT!
 
Och varför får vi lära oss så lite (om ens något) om det här i skolan? Det hände ju för fasen nyss? Människor som utsattes för det här, lever fortfarande bland oss. Varför blundar vi för det? För att det är svårt att säga klyschiga meningar som "Det var bättre förr"? För att Sveriges historia också är fylld av svarta, sorgliga och rent ut sagt förkastliga perioder som vi inte ska prata om för då kan vi inte vara "neutrala" längre?  Hallå. Vi tvingade människor att sterilisera sig på grunder som att "det går rykten om att du har sällskapat med många män" och "du tränar ju skidåkning med killarna, det måste vara något fel på dig" och när personerna sa ifrån fick de höra att de var uppkäftiga och därmed även tokiga eller mentalt efterblivna. Såna personer fick inte heller gifta sig. DET ÄR HELT JÄVLA SJUKT!
 
Alltså fattar ni vilket övergrepp? "Nähä du, du har för många killkompisar så det är nog bäst att vi utsätter dig för ett kirurgiskt ingrepp som leder till att du aldrig kan få barn och om du försöker gifta dig måste du genomgå en rad mentaltester för att se om du överhuvudtaget duger till att älska en annan människa. Ps, vi kanske inte talar om för dig att det är en sterilisering du fått, vi kanske bara säger att det är en blindtarmsoperation. Pussåkram, heddå! ds."
 
JAMEN DET ÄR JU HELT JÄVLA SJUKT!!!
 
 
 
ps. För att lyssna på dokumentären, klicka på länken: http://sverigesradio.se/sida/sok.aspx?q=tv%C3%A5ngssterilisering
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: